Cubaan Bunuh Diri

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email

Kita semua pasti terkejut dengan berita cubaan bunuh diri yang berlaku di Jejantas Pejalan Kaki di Ipoh Parade baru-baru ini. Namun, kita juga patut bersyukur kerana pasukan Bomba berjaya menyelamatkan nyawa mangsa dengan memujuknya untuk tidak terjun dari jejantas tersebut.

Perkara yang lebih penting untuk kita fahami adalah bahawa masalah kesihatan mental adalah satu perkara yang serius dan boleh mempengaruhi sesiapa sahaja, tidak kira jantina, umur atau latar belakang. Kita perlu membuka minda dan mengambil tindakan untuk menyelesaikan masalah ini.

Seseorang yang merasa terlalu tertekan dan ingin bunuh diri sebenarnya memerlukan sokongan dan bantuan yang besar. Jika anda atau sesiapa yang anda kenal sedang menghadapi masalah kesihatan mental atau sedang mengalami perasaan yang terlalu teruk sehingga ingin bunuh diri, jangan berdiam diri. Segera cari bantuan dan sokongan dari orang yang boleh dipercayai.

Anda boleh menghubungi Talian Kasih melalui talian bebas tol 15999 untuk berbual dengan kakitangan yang berpengalaman. Befrienders Ipoh juga boleh dihubungi melalui nombor telefon 05 5477933 atau 05 5477955. Mereka akan memberikan bantuan dan sokongan yang anda perlukan.

Image credit:Balai Bomba Ipoh FB

Leave a Reply

Stay Connected
Latest News