18 Pemain Bawa Cabaran Malaysia di Kejohanan Piala Sultan Azlan Shah 2022, Ipoh Perak

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email

Selepas dua tahun Kejohanan Piala Sultan Azlan Shah tertangguh ekoran penularan Wabak Covid-19, kini kejohanan jemputan terulung itu kembali menemui peminat sukan hoki tanah air di mana tirai kejohanan secara rasminya akan dibuka pada 1 hingga 10 November 2022 di Stadium Hoki Sultan Azlan Shah, Ipoh, Perak.

18 Pemain yang telah disenaraikan oleh Ketua Jurulatih Skuad Senior Lelaki Kebangsaan, A. Arulselvaraj, bakal menerima tentangan daripada Afrika Selatan, Jepun, Korea Selatan, Pakistan dan Egypt dalam misi untuk mencabar kejuaraan bagi edisi ke-29.

Menerusi senarai yang dikeluarkan, Malaysia membariskan dua penjaga gol, lima pemain pertahanan, lima pemain tengah dan enam penyerang dengan Muhammad Amirul Hamizan Azahar bakal meraih caps antarabangsa pertamanya bersama skuad senior kebangsaan.

Menurut Ketua Jurulatih Skuad Senior Lelaki Kebangsaan, A. Arulselvaraj, bagi kejohanan ini tugas selaku ketua pasukan di dalam padang sewaktu perlawanan, diserahkan kepada pertahanan negara, Muhammad Najmi Farizal Jazlan bagi mengemudi pasukan ekoran ketiadaan Kapten Pasukan, Muhammad Marhan Mohd Jalil yang mengalami kecederaan.

“Pemilihan 18 pemain ini adalah berdasarkan kondisi fizikal pemain dan kami barisan kejurulatihan juga ingin memberikan peluang untuk pemain yang mempunyai kekuatan secara fizikal beraksi di kejohanan ini.

“Kekuatan dan kondisi fizikal yang terbaik sangat penting kerana untuk bermain enam perlawanan dalam 10 hari, kondisi dan kekuatan fizikal pemain akan memainkan peranan.

“Tugas selaku ketua pasukan di dalam padang sewaktu perlawanan akan digalas oleh Najmi Farizal namun di luar padang, kami mempunyai kumpulan “leadership” seramai lapan orang yang akan mengambil tanggungjawab sepenuhnya dalam memimpin pasukan.

“Bagi kejohanan ini, kami akan mengambil satu perlawanan demi satu perlawanan dan setiap kali turun beraksi kami akan turun dengan misi untuk menang dan ini juga matlamat barisan pemain.

“Pemain ingin meraih kemenangan dalam setiap perlawanan yang mereka harungi dan kami telah menerapkan di dalam minda setiap pemain bahawa setiap perlawanan yang dilalui merupakan perlawanan akhir untuk mereka,” jelas beliau.

Berikut merupakan senarai 18 pemain Skuad Senior Lelaki Kebangsaan yang akan menggalas cabaran Malaysia di Kejohanan Piala Sultan Azlan Shah 2022, Ipoh Perak.

NO

NAMA

POSISI

NO JERSI

1

MUHAMMAD HAFIZUDDIN OTHMAN

PENJAGA GOL

21

2

MOHD ZAIMI MAT DERIS

PENJAGA GOL

16

3

MUHAMMAD RAZIE ABD RAHIM

PERTAHANAN

17

4

MUHAMMAD NAJMI FARIZAL JAZLAN

PERTAHANAN

25

5

MUHAMMAD SYAFIQ HASSAN

PERTAHANAN

27

6

ZULPIDAUS MIZUN

PERTAHANAN

28

7

MUHAMMAD AMINUDDIN MOHD ZAIN

PERTAHANAN

12

8

MUHAMMAD FIRHAN ASHAARI

TENGAH

13

9

FAIZ HELMI JALI

TENGAH

18

10

MEOR MUHAMMAD AZUAN HASSAN

TENGAH

20

11

NIK MUHAMMAD AIMAN NIK ROZEMI

TENGAH

24

12

MUHAMMAD AMIRUL HAMIZAN AZAHAR

TENGAH

29

13

MUHAMMAD NAJIB ABU HASSAN

PENYERANG

2

14

NORSYAFIQ SUMANTRI

PENYERANG

3

15

MOHAMAD ASHRAN HAMSANI

PENYERANG

8

16

TENGKU NASRUL IKMAL TENGKU ABD RAHIM

PENYERANG

14

17

SHELLO SILVERIUS

PENYERANG

15

18

MUHAMMAD AZRAI AIZAD ABU KAMAL

PENYERANG

23

 

Berikut merupakan jadual perlawanan Malaysian Tigers bagi aksi peringkat Liga Satu Kumpulan :

NO

HARI

TARIKH

PERLAWANAN

MASA

1.

SELASA

1 NOV 2022

MALAYSIA LWN KOREA

8:00 MALAM

2.

RABU

2 NOV 2022

PAKISTAN LWN MALAYSIA

8:00 MALAM

3.

JUMAAT

4 NOV 2022

AFRIKA SELATAN LWN MALAYSIA

8:00 MALAM

4.

SABTU

5 NOV 2022

MALAYSIA LWN EGYPT

8:00 MALAM

5.

ISNIN

7 NOV 2022

MALAYSIA LWN JEPUN

8:00 MALAM

Leave a Reply

Stay Connected
Latest News